onsdag 26 januari 2011

Känslig matte

Okej, lets face it....Jag tål att man säger i princip vad som helst till mig - om mig. Men jag tål i princip ingenting när någon uttalar sig negativt om min hund (när uttalandet inte har någon som helst verklighetsförankring).

I höstas började jag tävlingslydnad för Lottis på Vift. Vi fick hoppa till en duktigare grupp efter ett par gånger, och där stötte jag för första gången på "motstånd" som avspeglade sig i attityden gentemot min hund. Jag har gått mängder med kurser sedan Baileys varit valp och jag har aldrig tidigare varit med om att någon tyckt att han varit obehaglig, otrevlig eller på annat sätt störande. Däremot har han nästan alltid varit kursens stjärna...
Men i den här nya gruppen ville ingen göra övningar tillsammans med mig (!), man var hysterisk över att han inte var kopplad och jag fick hela tiden tillsägelser om att han inte fick titta på de andra hundarna. Till synes helt omotiverat. Har aldrig varit med om något liknande, varken förr eller senare. Ingen hälsade när jag kom eller gick (!). Och japp, det här handlar om vuxna människor. Efter några gånger fick jag nog och kom tillsammans med instruktören överens om att jag börja i en annan grupp.

I måndags var det kursstart igen och jag hade sett fram emot det jättemycket. Men det blev inte riktigt som jag tänkt mig eftersom det kändes som att jag blev skjuten redan i entren...."Håll i din hund, vi har en löptik här!" vrålades det argt. Trots att jag stod vid sidan om entren och inte alls var ivägen. Nu råkar jag dessutom ha en trevlig, socialiserad och lydig hund som inte har något som helst problem med löptikar. Men det kan man ju inte veta - det är ju mycket bättre att döma en innan och måla fan på väggen, eller hur?
Och eftersom Baileys är en staff - då är han per automatik hanhundsilsk, galen och opålitlig, eller hur?


AAAAAaaaahhhh en lös galen mördarkamphund! Okopplad! Ta skydd!

Nu hoppas jag att det var sista gången den här människan tilltalade mig, kommer den här mobbningen att fortsätta kommer jag få sluta gå kurser där eftersom jag blir ledsen och för över detta på Baileys, som blir låg i träningen. Det är helt enkelt inte värt det. Och det är absolut inte hans fel att det finns så många urbota korkade klimakteriekärringar inom hundvärlden.

15 kommentarer:

  1. Fy fan vilka idioter! Ja, akta så så han inte flyger på och biter ihjäl fiffi. SUCK!!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Bara måste kommentera!
    Emma - försök "skita i dom". Jag förstår hur ledsen du blir men lägg inte energi på dem!

    Lägg all din energi på Baileys. Du kommer att lära dig massor och har de tur kanske de kan lära sig ett litet uns - av dig och Baileys!

    KRAM EMMA! Snälla bry dig inte om dem!!!
    /Lina

    PS. Mördarkamphunden är oförskämt söt på bilden - i röd kostym. Grrrrrr...

    SvaraRadera
  3. Hej Emma,
    Har fått tips om din blogg och läser den med glädje varje dag. Vi har vår hund på samma dagis, han heter Nero.
    Oerhört tråkigt med sån attityd och jag håller med Lina - försök att inte bry dig! Lägg kraft och fokus på Baileys, ni kommer att gå långt!
    Kram Cilla och Nero(också en snäll hane)

    SvaraRadera
  4. Vad snälla ni är...Jo jag vet att jag inte har någon som helst anledning att ta åt mig. Men jag förstör för Baileys när jag blir ledsen - han läser av en så himla lätt och man kan inte låtsas inför honom, på gott och ont. Då blir träningen lidande och jag känner att det är meningslöst att betala dyra pengar för en kurs som man inte kan få ut något av pga detta. Jag vill att min hund ska vifta på svansen när vi tränar, inte ha den mellan benen.

    SvaraRadera
  5. Hej Emma!
    Nu måste jag kommentera, gick ju på den ena kursen med dig. Jag kan förstå att man vill att hunden är kopplad när man kommer till en kurs första gången och har koppel med sig. Det håller jag med de andra om, sen kan man koppla loss hunden just när man tränar men som sagt koppel och halsband har man på hunden när man kommer. Det anda jag tränade med dig och jag hade inte ont av det så dra inte alla över en kam ;)

    Ha det så bra Sussie & Fame (jaktlabben)

    SvaraRadera
  6. Hej Emma!
    Även jag måste kommentera, tycker verkligen att det är supertrist att vi sårat dig och blir uppriktigt ledsen, när jag läser ditt inlägg :( men jag håller med Sussi att när man åker på kurs har man sin hund kopplad, var nästan det första vi fick lära oss när vi började på "Vift" det och inga (okända) hundar ska hälsa på varandra i koppel man kanske ska tänka på att det kan finnas hundar som inte klarar av att det kommer fram en lös hund till dom...har själv 2 hundar som skulle tycka det var skitjobbigt, hur skulle det se ut ifall alla kursare kom med lösa hundar på kurserna ;) Sen när man tränar så är det ju en helt annan sak att man då kopplar loss. Vi tränade oxå ihop vid ett tillfälle som jag tyckte funkade...
    Ha det så bra / Gitte & Putte (pomeranier)

    SvaraRadera
  7. Gitte och Sussie - tror ni att anledningen till att jag har min hund okopplad är att han kan springa fram till andra? Att det är det som är "syftet"? Jag skulle aldrig någonsin låta min hund hälsa på en för mig okänd hund, innan jag sett hur den beter sig. Skulle någon främmande hund springa fram till Baileys hade jag blivit vansinnig på en sådan hundägare.
    För övrigt hälsar vi inte på hundar överhuvudtaget när det är träning - eftersom jag vill att det skall vara tydlig skillnad mellan arbete och lek.

    SvaraRadera
  8. Då frågar jag vad är syftet med att komma med en okopplad hund till en kurs man aldrig varit på och inte ens ha med sig varken halsband eller koppel? Du har inte en aning vad för hundar du träffar på en kurs du aldrig varit på... bara ren välmening och som sagt på Vift har man hunden kopplad.

    // Sussie

    SvaraRadera
  9. Sussie: Jag har aldrig kommit till någon kurs på Vift utan att ha koppel med mig. Däremot kom jag med Baileys gåendes vid min sida, okopplad, till kursen. Han har aldrig sprungit fram till någon av era hundar och har aldrig hälsat på någon av dem.

    Att ha min hund kopplad är naturligtvis inte ett problem! Och det var inte heller det som jag blev ledsen över - utan hur jag upplevde att vissa i gruppen bemötte mig och min hund - som inte misskötte sig en enda gång. Det enda "fel" han gjorde var att ha en matte som inte visste om att det var koppeltvång första gången hon kom till kursen.

    I alla andra grupper jag tränar i fungerar det så att de ekipage som kan arbeta okopplat med rejäla störningar gör detta, medan de som inte kommit lika långt i kontakten med sin hund använder koppel.

    SvaraRadera
  10. men det var vad vi fick höra av dig var att du inte brukar ha honom kopplad, så ursäkta... helt enkelt får du skylla dig själv, så nästa gång du börjar en kurs så hoppas jag att han är kopplad.. detta är inte för att han är en staffe för det har jag inget emot alls... men respekt av andra så hör det till att man har hunden kopplad skit samma vad det är för hundras gäller lika för alla... för som sagt koppel har man på...detta kommer du aldrig ifrån..
    Vi tränar oxå våra hundar okopplade men som sagt koppel på när man kommer till en kurs, så e det helt enkelt..för många hundar har svårt för andra hundar och detta måste man respektera så när man kommer helt ny till en kurs och inte vet vad som möter en så är det ditt ansvar helt enkelt hunden är kopplad.. och det är här missnöjet i gruppen börjat , jag hoppas att det kommer gå bra för dig i fortsättningen men bara en eftertanke varför allt blev som det blev.. hoppas du tänker efter i fortsättningen ....lycka till i fortsättniingen // Sussie

    SvaraRadera
  11. Hej Emma
    vad tråkigt att det blivit "en sån grej" av koppel på koppel av situationen.
    Men vad jag förstår så är det inte den första dagen som gjorde dig ledsen utan hur du sedan blev behandlad - antagligen pga av den första dagen på kursen?
    Det är ju det där med att döma efter första intrycket...

    Jag vet precis hur du känner med rasfördomarna.
    Jag möter ofta människor som ska "skämta" om min farliga hund och verka som att DOM iallafall inte har några fördomar.
    jag känner då faktiskt precis tvärtom...

    ser fram emot att få se baileys in action i april! en sann rasförebild!

    /elin

    (ps. det är öppen träning på begränsade tider på vift, vad vårens dagar/tider blir är inte helt klart ännu men det kommer finnas tid)

    SvaraRadera
  12. Ja du uppfattade precis rätt Elin. Jag hade honom alltid kopplad efter att ha pratat med Lottis och jag har absolut inga problem med att ha koppel på honom, herregud... (däremot BEHÖVER jag inte ha honom kopplad då han är kontakttränad på detta sätt sedan han var valp, men det är ju en annan sak och inte lätt för andra att veta när man inte känner oss)
    Jag hade aldrig koppel på agilitykursen för Ditte och där fick jag enbart positiva reaktioner för att jag hade en så lydig och förig hund, och jag har aldrig fått negativa reaktioner i någon annan träningsgrupp heller. Så det var nog därför jag blev paff och ledsen.

    Skall bli jättekul att gå kurs för dig i april, som jag längtat! :-D

    SvaraRadera
  13. Att förtala folk på sin egen hundkurs öppet i en blogg är inte det smartaste och Elin som instruktör på Vift kanske man ska akta sig för vad man skriver. Du känner oss alla som sagt... efter tanke om vad man skriver bör man tänka på. Denna bloggen handlar bara om att visa att man kan ha sin staffe lös över allt utan att tänka på andra.

    SvaraRadera
  14. Hej Anonym, nu måste jag nog rätta dig: den här bloggen handlar om min träning tillsammans med min hund och inget annat. Ynkligt att lämna ogenomtänkta kommentarer utan att ge sig till känna med namn. Hälsningar, Emma

    SvaraRadera
  15. Vill bara säga att Baileys och hans matte är världens trevligaste träningskompisar. Underbart väluppfostrad hund och en mycket ansvarstagande matte! Att kunna ha sin hund lös, och lydig! borde vara en självklar målsättning för alla ansvarsfulla hundägare.
    Hälsar,
    Pernilla med Lagotto

    SvaraRadera