tisdag 30 augusti 2011

Stackars Humla


Sent igårkväll precis innan vi skulle gå och lägga oss, fick Humla leka med sin rosa mjukishaj som vi köpte åt henne på Mallorca. De har inte lekt med dem tidigare, eftersom vi bara har ett par leksaker framme åt gången. Humla var emellertid superpigg efter att ha suttit i en bur i bilen hela kvällen medan regnet störtade ner utanför (och jag och Baileys försökte träna i eländet, mer om detta i ett kommande inlägg). Mikael plockade därför fram hajen som hon genast satte tänderna i och började brottas med.


Hennes nos är alltså INTE konvex i vanliga fall...svårt att få en bra bild på hur svullen den är.


Efter en liten stund märkte Mikael att hon såg ut att ha väldigt tjocka läppar. Vi tände ljuset och undersökte henne - ja, det var inte bara läpparna som svullnat upp till dubbla storleken utan även hela nospartiet! Efter ytterligare några minuter hade hon nässelutslag över hela kroppen och svullnade även runt ögonen.
Jag blev rädd att luftvägar eller svalg också skulle reagera med histaminpåslag, så vi satt uppe i någon timma och väntade - men som tur var stannade reaktionen kutant.


Här ser man hur svullen hon är runt ögonen...



Skönt att sova med brorsan efter att hajen varit dum...


Imorse när vi vaknade var nässelutslagen helt borta, pälsen var slät och fin igen och på nosen syntes det heller ingenting. Hajen hade vi plockat bort, men den bruna sköldpaddan som vi köpte på samma ställe låg framme (Mikael hade plockat fram den åt Baileys igårkväll, men han ville inte leka efter kursen utan bara sova i soffan) Efter frukost ville Humla leka med sköldpaddan och sprang runt och ruskade den samt åt sönder plastögonen. Efter ca tio minuter såg hon ut såhär:


Urtikaria över hela kroppen...


Och nosen och läpparna svullnade upp igen...


Nu har jag plockat bort båda leksakerna, men tänker göra ett provokationstest med dem igen om några dagar för att se om det verkligen var dem hon fick reaktionen av. Baileys skall också få leka med dem, och se ifall han reagerar. Min första tanke är att plyschtyget är hårt infärgat, jag vet att tyger innehåller enorma mängder gift som kan ge toxiska reaktioner, samt att utomlands har man inte alls samma hårda kontroll som här.
Alternativet är att hon reagerar på VomogHundemat - eftersom hon ätit kvällsmat och frukost ca en timma innan båda reaktionerna hände. Det känns dock mindre troligt eftersom hon ätit VomogHundemat hela sitt liv och är jättefin i muskulatur och päls på detta foder. Baileys får samma foder och har inte reagerat överhuvudtaget på varken kvällsmat eller frukost igår och idag.
Tråkigt att se henne såhär, min lilla pluttvalp! Hon är dock pigg och glad som vanligt, och traskar runt med svullen nos och bubblig päls - så hon verkar inte alls påverkad av reaktionen i övrigt.


Pluttan... :-(




4 kommentarer:

  1. Men stackras lilla ytte-pytte-humla!!!
    Hon får hugga in på jordgubben från Orbee-Tuff helt enkelt!
    Singha skickar en liten nospuss.

    SvaraRadera
  2. Hon ser HEMSK ut :-( Blev ledsen i ögat när jag såg dom här bilderna :-(
    Jag kan inte tro att det ska vara annat än dom där leksakerna och eftersom det började i munnen första gången.. Stackars lillan! Skönt att hon blev bättre snabbt och vilken tur hon har som har "storebror" som tar hand om henne ♥
    Pussa på henne från oss!

    SvaraRadera
  3. Nässelutslagen försvann på någon timme från sköldpaddereaktionen, och sen dess har de inte återkommit. Hon åt VoH till lunch och kvällsmat samt frukost imorse utan att reagera, så most likely är det någon kemikalie i leksakerna som hon reagerade på.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Inte kul.... Stackars Humlan. Elton har fått samma utslag utav stillastående vatten. Kan hon ha kommit i kontakt med nåt sånt?
    Mvh. M Hedström

    SvaraRadera