onsdag 11 april 2012

Inför lydnadslägret

Vi fick i uppgift inför lydnadslägret med Jessica Svanljung, att skriva lite om oss själva, träningsbakgrund, tävlingserfarenhet, hundens svaga och starka sidor, våra mål och vad vi vill ha ut av just den här kursen.
Jag kladdade ihop min text lite snabbt, och nu när jag läser igenom den inser jag att jag kanske formulerade mig lite oklart kring Fritt Följ-momentet. Dessutom har vi inte åkt längdskidor på två år...
Jag lägger upp texten som den är här iallafall, tänkte det kunde vara lite kul att läsa den innan jag rapporterar om själva träningsdagarna?



Jag heter Emma, är 26 år och bor utanför Göteborg tillsammans med min sambo Mikael och våra två vovvar, Baileys som är 3 år gammal och busfröet Humla, nio månader.
Jag läser sista delen av läkarprogrammet och gör min kliniktjänstgöring i Helsingborg, där jag också bor på veckorna. Hundarna är med mig varannan vecka, och varannan vecka går de på dagis, vilket fungerar jättebra.

Jag är en gammal ”hästtjej”, som är nybörjare på hundar och hundträning, men tycker det är fantastiskt kul och tar varje tillfälle i akt att lära mig mera. Vi ville ha en glad, okomplicerad hund som kunde följa med oss överallt, med kort päls och i lite mindre format. Valet föll på staffordshire bullterrier, en ras som passar oss perfekt. Vi är en aktiv familj som tränar mycket, och Baileys är den självklara träningspartnern när det gäller terränglöpning, vandring och längdskidåkning.

Baileys är klickertränad sedan valptiden och vi har tävlingslydnad som tänkt ”huvudgren”. Vi sysslar även med agility (där går det fort!) och bruks. Baileys är en fantastisk spårhund, helt outtröttlig och säker i terrängen. Vi har även provat på lite specialsök – som han älskade. Tyvärr räcker inte tiden till allt man vill göra, annars hade jag nog jag och Baileys åkt runt och haft skoj på heltid :-)

Vi tränar lydnad för Ditte Andersson och Mona Kjernholm, som båda är jättehärliga instruktörer! Vi har även gått clinics för Maria Brandel och Eva Bodfäldt, som har varit roligt och givande.


"Min storebror laddar upp inför lydnadslägret. Jag är med och stöttar honom."


Målsättning - Vi kommer starta lydnadsklass 2 i sommar och satsar på en ”karriär” i elitklass. För mig är det inte själva tävlandet som lockar, utan utmaningen i att få till riktigt snygga moment med hög kvalitet kombinerat med en fungerande helhet. För mig är det en njutning att se glada ekipage med välbalanserade hundar och förare i arbete!

Starka sidor – Baileys är en välfungerande, harmonisk hund i vardagen som går bra ihop med alla typer av hundar oavsett kön. Vi använder aldrig koppel på honom. Han är glad, trygg och full av självförtroende och tror att alla älskar honom och att alla i publiken är där för hans skull. En av hans största styrkor i tävlingslydnadsssammanhang är att han är stabil i alla tänkbara miljöer, utomhus som inomhus. Han är inte heller särskilt störningsskänslig. Han älskar att ”stå på scen”, och gillar publik som applåderar och hejar på honom. Han har bra bakdelskontroll, stort föremålsintresse, älskar godis och alla typer av leksaker, vilket gör honom lättmotiverad.

Svaga sidor – Jag tror vi i framtiden kan få lite problem med för hög intensitet i fartmomenten och behöver jobba en del med förberedelser inför dessa moment, för att hitta rätt energinivå. Om det är ett moment som är riktigt roligt kan han ”gå i spinn” om jag dragit upp honom för högt i intensitet. I samma veva tror jag vi kommer behöva lägga allt mer krut på stadge- och koncentrationsövningar. Pga sin tunna päls är han ganska väderkänslig och fryser lätt i regn och kyla.


"Jag vet precis vad han behöver. Puss puss puss."


Fördjupningsmoment på den här kursen –Fria följet är det enda momentet i tävlingslydnaden som jag tycker är jobbigt och har en olustkänsla inför. Jag känner att vår fina kontakt försvinner, jag har svårt att koncentrera mig på hunden, kommenderigen och mina fötter samtidigt och Baileys tycker därmed inte heller att det är särskilt skoj att jobba för en frustrerad matte.

Jag har svårt att få till en bra balans mellan attityd/känsla och teknik. Ofta kan jag ”sabba” känslan i ett fritt följ eftersom jag inte blir nöjd med den teknikmässiga biten.

Konkreta teknikproblem:
Vänstersvängar – han ligger lite före i position
Starter – för mycket förväntan framåt
Raksträckor – flyter ut
Förberedelse inför moment – han blir lätt spänd och lite frustrerad, jag vill att han skall vara glad och avslappnad och känna att ”Yes, det här kan jag! Fritt följ är lätt som en plätt!”
Bjuda på beteende – han har dåligt sug in till sidan. Om jag t.ex. kastar en gotta och går åt andra hållet, söker han snabbt upp min vänstersida men tänker inte ”fritt följ”.

Mitt önskemål om den här kursen är därför främst att få hjälp med att hitta en bra känsla i det fria följet.  Feedback på min egen teknik – ffa. fotförflyttning i vänstersvängar. Kanske jobba lite med störning från de andra deltagarna, och där det blir kanonbelöning om Baileys väljer matte och det roliga fria följet?


"Jag sitter här på honom, så att han vet vart jag finns om han behöver mig."

6 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Låter som att ni är väl förberedda för kursen! :-)

    /Från en ev. framtida staffeägare som smygläser er blogg med stor förtjusning! :-)

    SvaraRadera
  2. Vilken bra presentation! Roligt att läsa! Jag beundrar dig som kämpar med lydnaden. Vi fingrar lite på det på hobbynivå eller när jag totalt deppar ihop över min rädda hund, som idag t.ex. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av någon anledning kan jag inte kommentera på din blogg, men det låter inte som några normala rädslor som lilla Nanny har :-( Beundrar att du orkar jobba på så bra med henne och håller tummarna att hon får lite mer ro i sin själ...

      Radera
  3. Du vet att pulpisarna Humla & Saga fyllde 11 månader i förgår va? ;)) el så skrev du presentationen för några månader sedan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag är hopplös på det här med månader och veckor. 11 månader kan dom ju omöjligt vara redan - dom är ju små valppluttar fortfarande! :-P

      Radera