söndag 9 oktober 2011

Who run the world? BOYS!!!

Vackraste klokaste ögonen...


Denna kyliga söndagmorgon var det äntligen(?) dags för debuten i lydnadsklass 1. Frosten låg kvar på backen när jag parkerade bilen vid Borås BK och tog pojken på en uppvärmande promenad. Jag fasade för platsliggningen - skulle jag lägga honom i detta vinterväder och riskera ett nollat moment?

Jag provade på den övre planen innan vi samlades, och grabben la sig med en smäll ner i backen och låg helt lugnt. Han bjöd också på flera spontana lägganden under gång samt att jag medvetet gått en blöt och lerig promenad innan för att smutsa och väta ner honom ordentligt. Med detta kände jag mig lugn - förhållandena var inte för svåra för honom, och jag kunde starta med gott samvete.


Mums! ;-)

Det var tio startande i klass 1 och vi lottades som nummer 3. Platsliggningen gjordes i två omgångar och jag var lite nervös innan, pga alla skräckhistorier man hört om ettans platsliggning med hundar som flyger på varann, börjar leka eller ännu värre - slåss. Alla 5 hundarna i första omgången låg emellertid lugnt och tryggt - det var en schäfer på ytterkanten som hade lite hög energinivå och låg och pep under hela momentet, men den låg gudeskelov kvar. Jag ansträngde mig för att kolla på Baileys hela tiden och inte bry mig om de andra hundarna, och det funkade. Han låg superlugnt och tryggt och var helt tyst. Tiden kändes som att den flög iväg i ett nafs, att ha tränat på långa platsliggningar i veckan som gick gjorde att både jag och Baileys upplevde platsliggningen som enkel.

Nästa moment var tandvisning och de två föregående hundarna hade problem med detta - backade, vände bort huvudet etc. Baileys satt dock som ett litet ljus när jag sa "Visa tänderna" och vi fick full pott! :-)
Vi sprang av plan och körde ner huvudena i "roliga väskan", Baileys fick smaska på lite tonfiskgodis innan det var dags att värma upp inför vår tur.Titta så fint jag kan stå....Här är våra poäng, med domare Berndt Markerts protokoll-kommentarer inom parentes:

Platsläggande 10
Tandvisning 10
Linförighet 7,5 (nosar, luft)
Läggande 8 (dk, föraren stannar av)
Inkallande 10
Ställande 9 (dk, stannar av)
Apportering 8 (tar före kommando)
Hopp över hinder 10
Helhetsintryck 10

Totalt fick vi ihop 181 poäng och en andra plats av tio startande! :-D


Visar sina kloka rynkor i pannan...Här följer mitt eget omdöme om de olika momenten:

Linförighet - ingången på planen var bra, men när vi ställde upp på linjen så försvann allt fokus från Baileys sida. Han var inte med, och hade nog krasst sett ingen aning om att det var linförighet vi gjorde. Han gick nämligen som en liten dammsugare i marken eller med nosen strax ovanför - helt nollställd genom hela momentet. Hna brukar aldrig någonsin nosa, han är ingen "nosig" hund. Tydligen hade det sprungit en iller över planen precis innan tävlingen började. Men för mig är det ingen ursäkt - ett fritt följe skall man kunna prestera även i illerdoft. Att domaren dömde 7,5 är för mig helt obegripligt - det var det absolut sämsta fria följe vi någonsin gjort och jag ville sjunka genom jorden. Linförigheten trodde jag skulle vara vårt starkaste moment, eftersom det känts så säkert och stabilt i både halter, vändningar, position och uthållighet den sista tiden. Blev därför väldigt förvånad att momentet rasade ihop som ett korthus när vi kom in på plan. Linförigheten har nämligen fungerat utan problem i tävlingsmässiga kedjor.

Boven i dramat den här gången tror jag var att vi inte övat någonting på fotgåendet sista veckan, utan enbart fokuserat på våra svagaste moment. Så my guess är att det var det vi fick betala för idag.

Att tänka på för framtiden: Skapa en rutin inför momentet, så att han vet vad det är vi skall göra.
Vad jag gjorde bra: Jag var glad och belönade efteråt, sänkte mig inte utan skakade av mig besvikelsen och gick vidare!

 Läggande under gång - senaste tidens kampanj som vi övat mest på under uppladdningen. Jag fick dk eftersom jag omedvetet saktar in vid kommando. Jag tyckte nog att läggandet var lite långsamt, men han låg å andra sidan stadigt och fokuserat.

Inkallning - hyfsad fart och snygg ingång gav en 10a. Jag hade nog gärna haft ännu bättre fart, men så är jag ju kräsen också... :-)

Ställande under gång - Dk för att jag saktade av även här, men ställandet var snyggt snabbt och rakt. Stod stadigt kvar och satte sig först på kommando när jag gått in till sidan.

Apportering - en skitsnygg apportering om jag får säga det själv! Han grep direkt, satt stadigt utan minsta tendens till tugg och avlämnade på mitt kommando. Underbart! Som väntat fick vi en 8a, eftersom jag kommenderade utan att vänta på tävlingsledaren.

Hopp över hinder - glädjemomentet nummer ett! Skitnyggt och säkert, med snygg "flygande" ingång till sidan, 10an satt därmed som en smäck!

 


När vi kom hem möttes vi av en mindre kul överraskning - Humla Bajskorven Bengtsson hade slaktat mitt mosshjärta som var helt nytt! Jag som planterat så fint vid ytterdörren med ljung, mosshjärta och fina zinkkrukor. Morr...

 

Hon hade dessutom "lekt" med Baileys tiger....Nja, det blir nog inga pokaler för den tjejen på ett tag. Skithund!

 


Vill avsluta med att säga STORT GRATTIS till Elin och Nosa som tog sitt tredje förstapris idag! Duktiga Nosa kan därmed titulera sig LP1! :-D Staffar rules!!!!

6 kommentarer:

 1. GRATTIS till 1:a pris :-D

  SvaraRadera
 2. Cilla och labradoren Nero10 oktober 2011 08:22

  Hej och Grattis!!
  Tänk att hur mycket man än tränar så kan alltid något obegripligt inträffa när det blir tävling. För min del är det mina nerver. Jag och Nero kan träna och vara i alla möjliga miljöer och det funkar utmärkt men när det är tävling får jag darr i benen och då dammsuger Nero backen med nosen och det är ju inte bra i rallylydnad heller! Tror det är som Ninni säger att han ger lugnande signaler.....
  KOm igen matte, det är ju bara en promenad!!
  Stort GRATTIS för genomförd tävling och fina poäng!!

  Cilla

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det svårt att få till det tävlingslikt på träning - även om vi tränat mycket i kedjor och med störning, så blir det ändå inte exakt samma när det är "skarpt läge". "Tävling skall enbart ge information till kommande träning" säger Maria Brandel - och henne har det ju gått ganska bra för :-) Tycker det är ett fint sätt att resonera kring tävlandet!

  SvaraRadera
 4. Grattis Emma! Så roligt att det gick så bra! Skönt att ni slapp ösregn och blåst.
  Fick du blodad tand. Det är både läskigt och roligt att tävla ;)
  Gratis igen!
  Lina

  SvaraRadera
 5. Ja det kändes jättebra att äntligen tävla! :-D Är glad att det jag räknat med skulle funka faktiskt fungerade även på tävling och tvärtom. Då känns det som att man har en bra check av hur man ligger till i sin träning.

  SvaraRadera