fredag 4 februari 2011

Aspekter på hundnutrition

Vi får många kommentarer om Baíleys fina hull, päls och starka muskulatur. Det är naturligtvis jättekul och jag tycker att hunden skall se hälsosam och välmusklad ut, som ett kvitto på att man tränar den rätt.
Vi ger frysta färskfodret Priima, som vi köper direkt av familjeföretaget som tillverkar det på sin gård - det ligger bara ett par minuters bilväg härifrån och därmed jättesmidigt att införskaffa och dessutom med liten miljöpåverkan då det är så nära.
Vi ger även torrfodret Standardt Hjort för att komplettera, ifall man inte har tinat något färskfoder, det är slut, man är bortrest, vill ha det som träningsgodis etc.
Ett annat färskfoder jag kommer prova är norska Vom og Hundemat, tyvärr verkar det inte finnas någon återförsäljare här i närheten så då måste man vara beredd på att köra en bit.



Jag är väldigt intresserad av nutrition och näringslära, både för hund och människa (och dessförinnan: häst) och frapperas över hur hårt de olika fodermärkena marknadsför sig, utan att ha det centrala i fokus: nämligen vad fodret innehåller och har för näringsvärde. Ingenting annat är ju egentligen intressant. Detta är oerhört vilseledande för konsumenten och vet man inte vad man skall leta efter och ha som riktlinjer för bra näringsvärde, ja då får man ju gå på tillverkarnas reklam.
Med tanke på vilken uppsjö av olika foder det finns är det skrämmande hur få av dom som faktiskt kommer upp i tillräckligt hög kvalitet.

Välj ett foder med så kort innehållsförteckning som möjligt, fodersorter med kilometer långa innehållsförteckningar med olika suspekta örter och annan dynga maskerar nästan alltid dåliga näringsvärden. Har man dessutom lagt ner miljarder på reklamkampanjer finns det inte budget över för att tillverka fodret med högkvalitativa råvaror...morr!

Om man skall jämföra några parametrar som man brukar använda för att mäta kvaliteten på fodret så kollar man bl.a. på A-vitaminhalten. Ett foder med hög köttkvalite ligger över 2500IE.

Fodret har högt biologiskt proteinvärde om zinkhalten är över 250 mg. Kött är ju rikt på zink. Zinkvärdet sjunker om man använder sämre köttkvalite och beror också på vilka vävnader man tar tillvara vid slakt och vilket djurslag man använder (nöt, gris, fågel etc.)

Kalcium/fosforbalansen är viktig och förhållandet bör vara 1:5 för sund skeletttillväxt. En skev Ca/P-kvot är som att be om skelettrubbningar hos den unga hunden, sköra ligament, leder och rörben hos den vuxna hunden. Ligger fosfornivån under 1,2% så är det inte så mycket kött i fodret som tillverkaren kanske vill få oss att tro. (Kalciumnivån följer då automatiskt med och bör ligga på mellan 1,5-2,0%.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar