fredag 9 mars 2012

Fritt Följ-kursen del 1!

Igår var jag och Baileys på första delen av Fritt Följkursen för Ditte Andersson.
Nu har vi ju gått flertalet kurser för Ditte, så jag kan hennes koncept - men det skadar inte att höra det igen. Man glömmer så lätt!


- A och O för Ditte är glädje. Kan man inte hitta glädjen i hundträningen kan man lika gärna lägga ner, för utan glädje blir resultatet därefter.


- Vi har en tendens att vilka kräva mycket av våra hundar - ofta i fria följet handlar det om att vi tycker att hunden "tappar fokus", speciellt när det gäller uthålligheten. Du kan emellertid aldrig kräva att hunden skall ha 100% fokus, när du själv inte har det! Träna på att själv hålla fokus i alla möjliga situationer och vara uthållig i detta.


Känslan är viktigare än tekniken! Belöna hellre en gång för mycket, det skadar inte hunden lika mycket som att sänka den om en övning inte riktigt gått som man tänkt sig.
Björnbär, blåbär, lättkesella, grekisk yoghurt, en skvätt mjölk och lite krossad vaniljstång = jättegod smoothie för matte...och vovve! - När det gäller fria följet bryter Ditte inte sin hund om den tittar bort - utan bekräftar istället den när den tar kontakt igen. Detta gäller i synnerhet en ung hund under utbildning. En väl tränad hund kan hon bryta och retas med; visa gottan hunden missade och ge den en ny chans.


- Starta INTE fria följet rakt fram som default beteende - 90% av gångerna skall du starta med höger sväng, vänster sväng, helomvändning, backa, stegförflyttning eller skänkelvikning. Att alltid starta rakt fram gör att hunden sänker sin förväntan på momentet - den "vet" ju hur det kommer gå till och behöver inte vara 100% fokuserad. Tänk även på att variera tempot - växla tillexempel mellan att starta i snabb respektive långsam marsch.


Baileys och jag var först ut, och jag ville ha hjälp med våra vänstersvängar. Eftersom jag "radikalt" ändrat träningsupplägg när det gäller fria följet var Baileys stundtals lite ovan och flöt ut på raksträckorna. Jag måste finjustera vårt samspel med att "skicka kärlek" med blicken regelbundet och bekräfta honom - min känsla inför detta är dock positiv,  som att det inte kommer ta alltför lång tid innan vi tajmat in oss på det nya sättet att göra fritt följ.


Vi fick mycket beröm, eller rättare sagt, Baileys fick mycket beröm - som vanligt, från de deltagare som inte sett honom innan. Han är en häftig, showig staff som är snygg att se på och har en fantastisk bakdelskontroll. Det är bara att suga på den karamellen och tacka och bocka för berömmet! :-)
Till vänstersvängarna då...Ditte konstaterade snabbt att jag inte gör vänstersvängarna konsekvent, jag gör olika hela tiden. Jag har ingen aning om vad jag gör, så detta stämmer säkert ;-) Jag fick börja med att gå skänkelvikning åt höger och sedan ur skänkelvikningen göra vändningen. Detta kräver naturligtvis lite övning innan man får det flytigt, men det kändes verkligen som om jag fick ett superbra verktyg att arbeta med! Jippi!


När det gäller vänstersvängarna skall jag även tänka på att belöna honom i stående, så att han inte hinner sätta sig.
Ditte tyckte också att jag skall börja lägga in mitt glada "Foooot!" när han söker sig till sidan, så att vi får in kommandot igen och värdeladdar detta. Jag måste öva på att säga "Fot" glatt, jag har en tendens att väsa fram "Fot!" i yxmördartonläge...
De andra ekipagen fick övningar som även vi kan ha nytta av - det är oerhört lärorikt att titta på andra, oavsett nivå. Man blir dock väldigt trött av att vara observant och "aktiv" under en hel kväll. Alla fick i läxa att till nästa gång välja en låt att gå fria följet till, och öva på detta. Ditte vill att vi skall tänka på fria följet som en dans. 


Vilken rolig läxa! Jag har aldrig gått till musik innan - undrar vilken låt jag skall välja? Cotton Eye Joe med Rednex är en låt som passar Baileys personlighet bra, liksom Magnus Ugglas Kung  i Baren :-D Ingen av dessa är nog dock några lämpliga fritt följ-låtar...


Andra omgången valde jag introduktion till stegförflyttningar, som vi inte börjat träna på ännu. Eller rättare sagt, han är grym på att hålla position i förflyttning till höger, vänster, bakåt och framåt - men han gör det sittande och skuttar rörelsen som en glad liten dvärgvädur. 
Ditte rådde mig även här att introducera vänsterförflyttningarna i gående först, dvs inte börja stillastående. Vi fick göra svag skänkelvikning åt vänster, medan Ditte klickade när Baileys tänkte rätt. Detta var svårt hälsar Baileys, som frustade och kämpade på - gud vad konstigt du går, matte!
Vi skall även träna in stå vid sidan (utan kommando) och tänka på att belöna honom stående i vänster skänkelvikning.
Summa summarum är jag jättenöjd med kvällen - han är så jäkla härlig att jobba tillsammans med, den här hunden! Skryt skryt skryt, jag vet. Men fy fan vilken bra vovve han är! :-D Med på kursen var det en tik i höglöp, och var inne på planen precis innan Baileys - men han hade 110% fokus på mig och satte inte nosen i backen en enda gång. Däremot försökte han lägga in en stöt ute på parkeringen efter kursens slut...helt okej tycker jag ;-)

1 kommentar:

  1. Mycket gott lät det, ska testas här hemma. Vet iaf två som skulle gilla det. Jag & Bibbi. Kaaanske Gunda.

    Tack för en hunderbar blogg!

    /Lisa, Gunda & Bibbi
    http://krutrut.com/blog/

    SvaraRadera