fredag 11 mars 2011

Önskelista

Ja...efter att ha fångats på bild av en fartkamera och fått en svidande bötesräkning på 2000 spänn kanske det inte är direkt läge att skriva en önskelista ;-)
Men drömma kan man ju alltid  och dessutom är det BARA nödvändiga saker jag vill ha. Synd bara att både jag och Baileys fyller år på hösten. Jag har iochförsig namnsdag i juli...hmm...
Här är min lista, utan inbördes rangordning, på bra "tränings"-grejer jag vill ha i vår:

Obtrack Skrylle
Ett täcke som många aktiva hundmänniskor pratar gott om. Jag är ute efter en tunnare "skaljacka" till Baileys att ha i samband med träning och aktiviteter. Back on Track-täcket kommer bli för varmt i vår, liksom Hurttas vinterfodrade täcke. Idagsläget använder jag Hurttas fleecejacka till honom på promenader, när han väntar i bilen och liknande, och brukar ta av det efter ett tag när han är uppvärmd. Men jackan sitter lite trångt på honom och begränsar rörelsen något, det är ju dilemmat det här med passformen när man har en hund med bred front.  Jag vet många staffar som har Obtracks täcken och tack vare de många reglagen verkar passformen riktigt bra! Läs mer om Obtrack Skrylle här.





Back on Track nättäcke
Jag har den tjocka varmfodrade varianten och älskar det! Super med ett täcke som går ner ordentligt över rumpan och låren, det är ju i bakdelen som motorn sitter. Nättäcket kan användas under hundens vanliga täcke vid kyligare väderlek (jag tänker löpturer under kalla vårkvällar) eller som paustäcke vid träning (vårens agilitykurser kommer ju att gå utomhus sena kvällar) Back on track säljs av många nätshoppar, bl.a. vipdog.se som jag tycker har ett mycket bra sortiment även förövrigt!




Back on track hundfilt
Perfekt i bädden eller som liggunderlag i bilen om hunden måste vänta där i samband med träning. Jag älskar Back on tracks material, då det nästan är varmt av sig självt. Sticker man in handen under Baileys täcke när han har det på sig är han varm trots att han inte rört på sig, detta har varit guld värt under vinterns svinkalla ridhusträningar där vi varit många ekipage och väntetiden blivit lite längre mellan rundorna. Även filten kan köpas på vipdog.se!




Många tycker att jag är löjlig som är så noga med Baileys fysik och välbefinnande, men man känner ju sin egen hund bäst och vet vilka behov av omsorg den har.
1. Staffar har ingen som helst underull utan ett tunt blankt täckhårslager som inte värmer utan bara verkar avstötande mot fukt och smuts. Detta hårlag är t.ex. värdelöst att stå emot vind och hunden kyls av extremt fort vid blåsigt väder.
2. Pälslaget i kombination med större muskelvävnad än många andra raser. Staffen som i ursprunget ju är en kamphund och därmed en sk "muskelras" bygger generellt sett lättare muskler, vilket å ena sidan ger den enorm styrka och snabbhet, men å andra sidan ger en muskelmassa som har betydligt större krav på blodförsörjning, cirkulation och näringstillförsel än en "vanlig" hundras vid samma arbetsbelastning.
3. Avsaknaden av självbevarelsedrift, mod och abnormt stor portion "Jävlar anamma nu kör vi så det ryker"-inställning till träning. Under neuroendokrin inverkan (fysiskt arbete med epinephrine-påslag) är kamphundsraserna påtagligt smärtdesentitiserade och deras enorma vilja att ge allt till 100% gör dem också mottagligare för skador. Sträckningar, muskelbristningar osv. Har man en kamphundsras skall man vara extra noga med underhållet av muskulatur, leder, ligament och senor. Massage, stretchning osv. där det behövs. Ett avslitet korsband eller frambensfraktur stoppar inte en staff från att ge järnet i stundens hetta!

Oj vilket försvarstal det här blev :-D Min tanke med hundfilten är alltså att ha den som underlag i hans nya bädd han kommer få när vi inom kort blir klara med övervåningen. Då vi bor i ett gammalt hus är det ofta kallt på golven och Baileys äääälskar värme. Han skulle gärna ligga INUTI braskaminen om det gick. han söker upp minsta solfläck, uppsöker aldrig skugga på sommaren, och älskar våran 1000watts bygglampa på övervåningen som är brandfarlig och absolut inte får övertäckas - den ligger Baileys lutad mot och sover, medans doften av bränd päls sprider sig...





Vattentät utomhusbädd
Har länge letat efter något lämpligt underlag att använda vid utomhusträningar, då Baileys lätt fryser och inte gärna sitter ner på backen när det är kallt ute. I höstas hade jag en vanlig jäkla frottehandduk som sög upp fukten som ett läskpapper och vart dyngsur efter en minut på marken, stackars vovve...
Hittade den här vattentäta bädden för utomhusbruk hos Out-n-Out.se, som man enkelt kan vika ihop till en liten väska och dessutom själv välja hur tjockt underlaget skall vara genom att "fodra" den med filtar etc. Botten är vattentät vilket gör att man kan lägga den direkt på den blöta marken. Fördelen med att ha en bädd med sig på träning är att man lätt kan säga till hunden att "gå till sin plats" och ligga där och koppla av tills det är dags igen. Baileys är van vid "bädd-väntan" sedan valptiden, det blir också väldigt tydligt för hunden: "exakt här skall jag vara" eftersom bäddens kanter avgränsar området. Kanske blir osäkra hundar också lite tryggare på träning med nya hundar och mycket störningar, om de har "sin" bädd med sig - här är min egen trygga plats!
Läs mer om bädden här.



Orbee-Tuff bollar
Har länge letat efter Orbee-Tuffs hundleksaker från Planet Dog. Bollarna skall vara jättestudsiga och omöjliga att göra sönder, även för en staffegrabb med klipp i käkarna...skulle gärna testa dem och se om de är så bra som reklamen utlovar, dessutom är de jättefina i designen och färgglada! :-D
Problemet med Baileys är ju att han förstör alla leksaker på någon minut, leksaker jag köper att ha som kul belöning vid träning får man ses som engångsartiklar även om de kostar över hundra spänn i inköp. Morr...Men visst finns det leksaker som han inte kan göra sönder, men hur roliga är de på en skala? Inte roliga alls, enligt Baileys. Han hatar tillexempel sin svarta Kong, eftersom den inte går att göra sönder. Den är alldeles för stel och hård och inte alls tuggvänlig. Helst skall en leksak vara mjuk och fluffig med inbyggd pip som man kan förstöra i en handvändning...
Har hittills bara hittat Orbee-tuffs hos Swecats webshop. Läs mer om de fina leksakerna här.



Visst ser de tuggvänliga ut? :-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar